Matcha bereiden in 6 stappen

matcha bereidenMATCHA IS GROEN POEDER GEMAAKT VAN JAPANSE GROENE THEE EN IS AL EEN TIJDJE MATELOOS POPULAIR IN HET WESTEN. DAT IS NIET VOOR NIETS: MATCHA BEVAT TIEN KEER ZOVEEL MEER ANTIOXIDANTEN DAN EEN KOPJE SINAASAPPELSAP. ZO KUN JE MATCHA BEREIDEN IN ZES EENVOUDIGE STAPPEN. 

Wat is het?

Matcha is Japanse groene thee die op traditionele wijze tot poeder wordt gemalen. Met de chasen, het Japanse woord voor matcha-klopper of matcha-kwast, klop je bubbels in de thee waardoor een schuimlaag ontstaat. In Japan is het matcha-ritueel verheven tot een ware kunstvorm. Tijdens het maken van de matcha is het volgens de Japanners erg belangrijk dat je zo recht mogelijk zit zodat de klopper niet schuin afslijt en volgens Japanse traditie breng je de chasen terug naar de maker wanneer deze versleten is. De oude chasen wordt dan geofferd. De chasen wordt op traditionele Japanse wijze uit één stuk bamboe gesneden.

Hoe zet je matcha thee?

Benodigdheden:

  • Matcha (ongezoet)
  • Aardewerken kom
  • Chasen (matcha klopper)
  • Matcha bamboelepel
  • Zeefje

Bereiding:

Stap 1: Kook het water.
Stap 2:
Verwarm de kom met het gekookte water. Gooi hem daarna weer leeg en dep hem droog.
Stap 3: Laat het water afkoelen tot ongeveer 90 ℃ door de pot/ waterkoker te openen en 10 minuten te wachten.
Stap 4: Zeef 1 gram matcha (2 bamboelepels of ½ theelepel) fijn boven een matcha-kom.
Stap 5: Giet circa 80 ml water (op 80 ℃) op.
Stap 6: Klop de thee met een matcha-klopper in de vorm van een ‘W’ tot schuim. Dat duurt circa 30 seconden. Je kopje matcha thee is klaar om te drinken! 

Matcha thee kopen in Nederland:

  • Hug The Tea
    De eerste Matcha-bar van Nederland, gevestigd in Den Haag. Hug The Tea is ook verkrijgbaar bij de biolgische supermarkten Ekoplaza en Marqt.

Illustratie Maren Bruin